Ga direct naar: Hoofdinhoud
Geopend van
11:00 - 17:00

Delftse Blik

De Delftse Blik laat je met een open en nieuwsgierige blik naar de museumcollectie kijken
De Delftse Blik

De Delftse Blik is het interactieve programma met de stad en staat voor onze manier van werken. Namelijk met een open en nieuwsgierige blik op de wereld. We onderzoeken onze collectie en bevragen de iconen van ons museum: Willem van Oranje, Delfts Blauw en de Delftse Meesters. Daarbij gaan we op zoek naar stemmen die nog niet of onvoldoende gehoord worden. Zo maken we de verhalen van het museum completer en zo ervaren de bezoekers dat geschiedenis ook met hen te maken heeft.  Dit doen wij niet alleen, maar samen met mensen uit verschillende gemeenschappen in Delft.

Waarom de Delftse Blik?

Het doel van de Delftse Blik is dat iedereen zich herkent en welkom voelt in ons museum. Dat betekent dat we met een open blik leren kijken naar onze collectie, de verhalen die we vertellen en nieuwsgierig zijn naar de perspectieven van anderen. We doen dat samen met onze stadgenoten. We nodigen actief mensen uit die een drempel ervaren om ons museum te bezoeken. Wat zouden zij willen zien en doen in het museum? Welke Delftse verhalen van vandaag kunnen we verbinden aan een kunstwerk of historisch museumstuk? En hoe kunnen we ervaren museumbezoekers met die Delftse verhalen inspireren en bewuster maken?

We werken aan een meerstemmig museum waar bezoekers zich gezien voelen en ervaren dat de geschiedenis ook met hen te maken heeft

Verhalen verzamelen voor de Museum Mural met bewoners uit de Buitenhof. Foto: Marco De Swart

Co-creatie met Delftenaren

Binnen het programma van de Delftse Blik is er veel ruimte voor co-creatie: van een tentoonstelling over wat veiligheid voor Delftenaren betekent, tot een verdiepende rondleiding, ontwikkeld in samenwerking met nazaten van het kolonialisme in het Caribische gebied en Suriname. Ook geven we elk jaar een kunstopdracht aan een hedendaagse kunstenaar. Dit jaar werkt Yuro Moniz in co-creatie met Delftenaren aan een monumentale vaas van keramiek rondom het thema vrijheid. En samen met onze partner CANIDREAM, street artist Beyond en buurtbewoners werken we aan een muurschildering in de wijk Buitenhof voor het project Museum Murals.

Nieuwe rondleiding over slavernijverleden Delft in de maak

Yuro Moniz met de Delftenaren in gesprek over vrijheid tijdens het werken aan een kunstwerk van keramiek

Blik vooruit

We zijn het Delftse Blik programma in 2021 gestart. Het museum is inmiddels veel ervaringen rijker in het bevragen en mee laten denken van nieuwe bezoekers. Deze manier van werken past bij het museum en is belangrijk om de historische collectie relevant te laten zijn. We ontwikkelen de Delftse Blik in de aankomende jaren verder tot een vaste, nieuwsgierige en onderzoekende methode die de basis vormt voor onze programmering. Dat zie je straks terug in het vernieuwde museum: in de vaste presentatie, in tijdelijke tentoonstellingen en in het publieksprogramma ‘een leven lang ontdekken’.

Hoogtepunten tot nu toe

Kunstproject Malawa / Thuis door Hozan Zangana samen met Delftse communitiesNieuwsbericht Opening kunstwerk Malawa

Takeover Ladies night (2023). Foto: Lera Manzovitova

Buitententoonstelling over het thema Veiligheid

'Stemmenschilderij' van Nannet van der Kleijn vol verhalen van Delftse vrouwen - In de Waalse kerk (2021)

Training voor rondleiding De Delftse Blik op je veilig voelen

Rondleiding 'Delftse blik op je veilig voelen' gegeven door deelnemers Delftse BlikMeer over deze rondleiding

Bezoekadres

Sint Agathaplein 1, Delft

Ongeveer 8 minuten lopen vanaf station Delft.

+31 (0)15 260 23 58

info-prinsenhof@delft.nl

Openingstijden

Van dinsdag tot en met zondag zijn we open van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens schoolvakanties en nationale feestdagen zijn we ook op maandag open.

Blijf op de hoogte