Ga direct naar: Hoofdinhoud
Geopend van
11:00 - 17:00

Verbouwing & vernieuwing

Bouwen aan een nieuw Museum Prinsenhof Delft
Impressie van entree museum in Prinsentuin, architectenbureau BiermanHekent & DELVA

In februari 2024 heeft de gemeenteraad van Delft het definitieve akkoord gegeven op de verbouwings- en vernieuwingsplannen van ons museum. Dat betekent dat de besluitvormingsprocedure is afgesloten en we echt op weg zijn naar de start van de verbouwing. Graag lichten we de grote veranderingen die het historische monument binnen én buiten zal ondergaan toe.

"We maken van Museum Prinsenhof Delft een aantrekkelijk en eigentijds museum voor iedereen. Het prachtige monumentale klooster wordt duurzaam en compleet gerestaureerd tot een toegankelijk museum voor toekomstige generaties. Er komen mooie, goed geklimatiseerde museumzalen waar het daglicht door openstaande luiken naar binnen valt. Het museum opent zich naar de stad."- Janelle Moerman, directeur

Bezoekers komen vanaf 2027 via de heringerichte Prinsentuin en de nieuwe centrale entree in het hart van het monumentale complex binnen. In de prachtige ontvangsthal vindt de bezoeker de museumwinkel en start het bezoek aan het museum. We nodigen onze bezoekers uit om op reis te gaan door 5 eeuwen kunst en geschiedenis en zo hun eigen Delftse (open en nieuwsgierige) blik op de wereld te ontdekken. De route voert langs de tijdelijke tentoonstellingen en de vaste collectie. Met de bekende thema’s: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. Maar vanaf '27 méér verbonden met Delft en de wereld om ons heen door jaarlijks twee vernieuwende tentoonstellingen en aantrekkelijke publieksprogrammering.

Het vernieuwde museum heeft straks veel meer verbinding met de stad dan nu het geval is. Dat begint bij de route door de tuin, die naar de nieuwe entree leidt. Hier heeft de bezoeker meteen zicht op de monumentale gevels van het oude kloostercomplex. Ook opent het museum zich naar buiten. Op verschillende plekken in het museum gaan de luiken open en komt het daglicht weer binnen.

Vrijwel het gehele gebouw wordt toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. In de binnentuin tegen de gevel komt een lift met een trappenhuis. Die verbindt alle verdiepingen en maakt de tijdelijke tentoonstellingen toegankelijk. De nieuwe verbindingsgang in de heringerichte Prinsentuin heft de huidige niveauverschillen op en verbindt de verschillende ruimtes met elkaar.

Beeld: BiermanHenket en DELVA Landscape Architecture

Het gehele gebouw wordt waar mogelijk geïsoleerd en installaties worden duurzamer. Het gebouw wordt ‘gasloos’. Er komen duurzame klimaatinstallaties en bodemenergie zorgt voor verwarming en koeling van het pand. Materialen die bij de verbouwing vrijkomen, worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Door de verduurzaming wordt het binnenklimaat in het gehele gebouw beter. De ruimtes voor de vaste presentatie en de tijdelijke tentoonstellingen krijgen een hoogwaardig museumklimaat. Dit maakt tentoonstellingen met bruiklenen van hoge kwaliteit mogelijk. De overige ruimten krijgen een goed verblijfsklimaat. Dit leidt tot een veel aangenamer bezoek. 

Met deze ingrepen wordt het top-100 Rijksmonument voor toekomstige generaties op een duurzame wijze behouden en kunnen we vanaf 2027 nog beter onze bezoekers ontvangen.

Beeld: BiermanHenket

Waar staan we in het proces?
Het Definitief Ontwerp is afgerond en we zijn gestart met het Technisch Ontwerp en het vergunningstraject. Na de zomer van 2024 staat nog de besluitvorming voor de buitenruimte, Prinsentuin en Sint Agathaplein, op het programma. De architectuur en de buitenruimte vormen dan uiteindelijk over drie jaar één geïntegreerd ontwerp. 

Financiering
Project 'een nieuw Museum Prinsenhof Delft' heeft een begroting van 38 miljoen euro. De gemeente Delft heeft, door 18 miljoen euro te reserveren voor de renovatie, al een forse financiële verantwoordelijkheid genomen. Daarnaast hebben we een uitzonderlijke particuliere bijdrage in de vorm van een royale en unieke schenking van 10 miljoen euro van de Delftse familie Vlek ontvangen. In 2023 zijn we gestart met de werving voor de ontbrekende 10 miljoen euro om de begroting gedekt te krijgen. De werving is gericht op 9 verschillende ‘wervingslijnen’ die elk een eigen dynamiek en resultaat kennen. Inmiddels is 5,5 miljoen euro toegezegd en gaat de werving uiteraard ook in 2024 in volle vaart door. We zijn de Vriendenloterij, de Provincie Zuid-Holland en de vele fondsen en donateurs die het project ondersteunen enorm dankbaar voor hun bijdrage.

Beeld: DELVA Landscape Architecture Urbanism

Tijdens de verbouwing
Museum Prinsenhof Delft sluit naar verwachting begin 2025 de deuren. Tijdens de vernieuwing en verbouwing blijven de topstukken uit de collectie te bewonderen in musea door het hele land. Daarnaast komt er een educatief programma voor scholen in Delft en maakt het museum een tentoonstelling in de vorm van een podcast. Via de website van het museum blijft de collectie te bekijken. Met het programma ‘De Delftse Blik’ blijft het museum, samen met verschillende gemeenschappen in de stad, werken aan zijn meerstemmigheid.

Beeld: BiermanHenket

Brochure

Benieuwd naar het nieuwe Museum Prinsenhof Delft 2027 - 2031? Download de brochure en blader hem op je gemak door. 

Help je mee?

Wil je bijdragen aan het nieuwe Museum Prinsenhof Delft?

Meer weten?

- Lees meer over het Comité van Aanbeveling.
- Wil je vriend worden van het museum, lees dan hier verder.

Bezoekadres

Sint Agathaplein 1, Delft

Ongeveer 8 minuten lopen vanaf station Delft.

+31 (0)15 260 23 58

info-prinsenhof@delft.nl

Openingstijden

Van dinsdag tot en met zondag zijn we open van 11.00 tot 17.00 uur.

Tijdens schoolvakanties en nationale feestdagen zijn we ook op maandag open.

Blijf op de hoogte